Boğmaca da tıpkı diğer tüm çocuk hastalıklarıyla benzer özellikleri göstererek başlayan bulaşıcı hastalıklardandır. Nezle, göz sulanması, burun akması, hapşırık gibi daha birçok normal sayılabilecek hastalıkların öksürükle devam etmesi şeklinde görülür. Hastalığın bize boğmaca olduğunu gösteren en belirgin şikayeti de bu öksürüklerdir. Bu şiddetli seslerin çıkarıldığı öksürükler gittikçe kötüleşerek kusmalar eşlik eder. Hatta öksürürken bir yandan da nefes almaya çalışırken çeşitli hırıltılar çıkardığını görürsünüz. Nefes alamayacak kadar öksüren çocuklarınızda solunum tıkanmaları, kızarması veya morarması gibi durumlar görüldüğünde hemen doktora başvurulmalıdır.
Bu öksürükleri tetikleyecek unsurlardan olan hava soğuklukları ve sertliklerinden çocuğunuzu olabildiğinde uzak tutarak ortamı sıcak su buharlarıyla nemlendirmelisiniz. Diğer etkenlere örnek olarak is, duman, kokulu spreyleri verebiliriz. Ayrıca çocuğunuzu olası ağız ve dil kurumalarına karşı sürekli sıvı alması için zorlayın.
Boğmaca geçiren bir çocuğun havale riskini göz önünde bulundurarak zamanında teşhis ve önlem almaya çalışılmalıdır. Boğmacanın en fazla görülme riski 0-6 ay aralığıdır. En ağır hasarları da bu aylarında hastalığa yakalanan bebeklerde bırakma ihtimali yüksektir. Çünkü bu aylarda henüz çocuklarınıza boğmaca aşısı yapılmamış veya diğer tüm aşı programı tamamlanmamış olabilir. 10 yaşının üzerindeki çocuklarda ise aşı etkisini kaybetmeye yüz tutmuş olabileceğinden görülme ihtimali artar. Tedaviye antibiyotik verilerek başlanır ve bir süre hastalığın takibi yapılır. Tedavi için ne kadar erken davranılırsa çocuğunuzun hayatına o kadar kaliteli ve sağlıklı olarak devam edebileceğini göz ardı etmemelisiniz.
Hiç yorum yok
Yorum Gönder