Programda, Puşide’nin Farsça “örtü” anlamına geldiği, mezar üzerine yerleştirilen, genellikle ahşap, mermer, taş ve çini kaplama sandukaları örtmek için kullanıldığı anlatıldı.
Emine Erdoğan, Kuran-ı Kerim tilaveti ve projenin tanıtım filminin izletilmesinin ardından yaptığı konuşmada, projenin Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı takip ve iş birliğinde, Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü’nün öncülüğünde gerçekleştiğini belirtti. Erdoğan, “Bu proje, tarihi değerlerimize sahip çıkmanın bir ifadesidir” değerlendirmesinde bulunurken, projeye katkı sağlayan tüm kurumları ve emek veren tüm sanatçıları tebrik etti.
Programda, İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Yusuf Gürlek, Proje Koordinatörü ve Çini Sanatkârı Ayşe Özkan da konuşma yaptı. Konuşmaların ardından Emine Erdoğan’a Maraş işi seccade hediye edildi.
Puşide Projesi
Puşide projesi çerçevesindeki Osmanlı hanedanına ait türbelerdeki genellikle etrafı fildişi, sedef kakmalı ahşap veya madeni parmaklıklarla kafes şeklinde çevrili, dikdörtgen gövde üzerinde üçgen prizma kapaktan oluşan ahşap sandukaların “Maraş işi” tekniğiyle işlenmiş örtüleri, bir ya da birden fazla parçadan meydana gelmektedir.
Proje kapsamında İstanbul’da bulunan Osmanlı hanedanına ait, 23 türbedeki 158 sanduka örtüsü (puşide) yenilenecektir. İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü’nün koordinasyonunda Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Eskişehir, İzmir, İstanbul, Kayseri, Kütahya, Samsun, Trabzon Olgunlaşma Enstitüleri tarafından tamamen elde üretimleri yapılan puşideler uzun bir hazırlık ve yapım sürecinden geçmektedir.
Öncelikle proje kapsamında çalışılacak her bir puşide için İstanbul Türbeler Müze Müdürlüğünden izin alınarak desenleri çizilecek ve işlemeleri yapılacak puşidelerin ölçüleri alınmakta, fotoğraf çekim ekibi tarafından puşide fotoğraflarının çekimi tamamlanmaktadır. Dekupe edilip orijinal boyutlarında ozalit çıktıları alınan fotoğraflardaki desenlerin çizim ekibi tarafından elle kopyasının alınıp çizim arşivini oluşturmak için desenlerin vektörel hale getirilip dijital ortama aktarılmasının ardından üretilecek puşide için, puşide çizimlerinde gereken düzeltmelerin yapılarak çizimin işlemeye hazır hale getirilmesi aşamasına geçilmektedir. Nakış atölyesinin üretimi yapılacak puşideyi çalışmaya başlamadan önce, puşide desen numunelerine, Maraş işi tekniğinde deneme çalışmalarının yapılması ve ustaların orijinal teknikle örtüleri işlemesinin yapılması şeklindeki bu uzun süreç her bir puşide için ayrı ayrı yapılmaktadır.
İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü araştırma bölümü tarafından puşidelerin bulunduğu türbeler ve türbelerde sandukası bulunan kişiler hakkında arşiv belgeleri ışığında hazırlanan Puşide kitapları ise literatürümüz için zengin bir kaynak oluşturacaktır./kaynak:meb
Hiç yorum yok
Yorum Gönder