Son Yazılar

20 Temmuz 2015 Pazartesi

Yemek İsrafını Önlemenin Yolları
- İNTERNET GÜNLÜĞÜ yazdı. 0





Mutfakta yemek yaparken ve yemekleri saklarken yaptığımız hatalar nedeniyle birçok şeyi çöpe atmamız gerekebiliyor. Yiyecekleri nasıl saklamanız gerektiğini öğrenerek, mutfakta israfı önleyebilirsiniz. Tabii öncelikle ihtiyacınız kadar market alışverişi yapmayı öğrenmelisiniz. Yiyecek israfını azaltmak hem çevreye duyarlı olmak hem de ev bütçenizi ekonomik kullanmak anlamına gelir.
Peyniri daha uzun süre saklamanın yolu
Peyniri plastik kapta saklıyorsanız, daha kısa sürede bozulduğunu fark etmişsinizdir. Plastik kaba koymadan önce peyniri gevşek bir şekilde yağlı kağıda sarmayı deneyebilirsiniz. Kabın kapağını da hafif hava alacak biçimde kapatmalısınız. Bu yöntem, amonyak ve bakterileri engeller, peynirin plastik kokusunu ve kimyasalları çekmesini önler.
Kutuları sonuna kadar boşaltmanın yöntemi
Bittiğini düşündüğünüz mayonez kabına yağ, sirke, ot ve baharat ekleyip iyice çalkalayın. Bu şekilde yaptığınız salatalara koyabileceğiniz bir sos elde edersiniz ve mayonezi de son damlasına kadar kullanmış olursunuz. Aynı şekilde salça kavanozuna biraz su ekleyip çalkalayarak yemeğinize ekleyebilirsiniz. Bal ve reçel kavanozlarını da ters çevirerek tabakta biraz bekletmek, iyice boşalmasını sağlayabilir.
Yeşillikleri taze tutmanın püf noktası
Marulu ve benzer yeşil sebzeleri iyice yıkayıp kuruladıktan sonra kağıt havluya sarıp kilitli buzdolabı poşetine yerleştirin. Bu sebzeleri mahveden nemin önüne geçecektir. Gerekirse kağıt havluyu değiştirin.
Ekmek israfını önlemenin yolu
Bayat ekmekleri atmayın. Küçük küpler halinde kesip, fırında kızartın. Çorbayla harike gider. Patatesin çimlenmemesi için ne yapmalı?
Patatesin çimlenmesinin önüne geçmek için
Soğan ve patatesleri beraber muhafaza edin.
Şekerin sertleşmemesi için nasıl saklamalı?
Toz şekerin içine bir parça marşmelov şeker atmanız şekeri korur ve sertleştiyse yumuşamasını sağlar.
Her parçayı kullanın
Biber, patates, domates gibi besinleri doğradığınızda, kullanmadığınız kısımlarını atmayın. Kalan malzemeyi incecik boyutlarda doğrayın ve dondurun. Bunları daha sonra makarna, omlet ya da pilav yaptığınızda kullanabilirsiniz.
Muzu taze tutmanın yolu
Muz salkımlarının köklerini plastik bir malzemeyle sararak daha uzun süre taze kalmalarını sağlayabilirsiniz.
Konserveleri saklama yöntemi
Bezelye, mısır, doğranmış domates, fasulye gibi konservelerin tamamını kullanmadığınızda atmayın. Buz kalıplarına dökün, buz kalıplarınızın büyüklüğüne göre 1 ya da 2 yemek kaşığı konserve yetecektir. Donduktan sonra buzdolabınızda daha az yer kaplaması için, buz kalıplarından çıkarıp buzdolabı poşetlerine koyabilirsiniz.
Dondurun
Artmış domates, fesleğen, biber sosu ve çorbalarınızı kaselere dondurun. Katı hale geldiklerinde kaselerden çıkarın ve buzdolabı poşetlerine yerleştirin. Daha sonra buzluktan çıkarıp hazırlamanız daha kolay olacaktır.
Sebzelerin saplarını atmayın
Havuç, pancar ve turbun yeşil saplarını atmayın. Bunları daha sonra sos yapmak için kullanabilirsiniz.
Yeşil otları değerlendirmenin yolu
Baharatlarınız ve yeşil otlarınızın bozulmaya başladığını fark ettiğinizde önce doğrayın, zeytinyağı veya tereyağı ile karıştırın. Bu karışımı buz kalıplarında dondurduktan sonra buzdolabı poşetlerine alın. Bunları soğan sotelerken, sebzeleri haşlarken ya da tost yaparken tat vermek için kullanabilirsiniz.
Yumurtanın tazeliği nasıl anlaşılır?
Yumurtaların tazeliğinden emin olamadığınızda hepsini çöpe atmayın. İçi su dolu bir kaseye yavaşça bırakarak tazeliklerini kontrol edebilirsiniz. Batan yumurtalar tazeliğini koruyor demektir.
Soğan ve sarımsağın yeşillenmesi nasıl önlenir?
Soğan ve sarımsakları taze tutmak için kullanılmamış çorapların içinde muhafaza edebilirsiniz.
Otlar yeşil rengini nasıl korur?
Maydanoz, roka, nane, tere, yeşil soğan ve kuşkonmazın köklerini suda tuttuğunuzda uzun süre taze kalır.
Kerevizi buzdolabında nasıl muhafaza etmeli?
Kerevizi daha uzun süre taze tutmak için yapraklarını kesin ama bu yaprakları daha sonra salatanıza eklemek için saklayın.
Bayatlamış yiyecekleri fırınlayın
Bayatlamış cips ya da krakerleri mikrodalgada ya da fırında ısıtabilirsiniz.
Çikolata kavanozunu temizlememin yolu
Çikolata kavanozlarını atmayın. Biraz ılık sütü kavanoza ekleyin (isterseniz tarçın veya hindistancevizi de ekleyebilirsiniz.) kapağını kapattıktan sonra iyice karıştırın. Fındık aromalı sıcak çikolatanız hazır!
Limonları son damlasına kadar sıkmanın püf noktası
Limonları ve diğer narenciyeleri elle sıkmak yerine, son damlasına kadar kullanmak için narenciye sıkacağı kullanın. Limonu kesmeden önce 2-3 dakika sıcak suda bekletirseniz, daha çok suyunun çıktığını göreceksiniz.
Avokadoyu taze tutmanın yolu
İçerdiği zengin yağ asitleri nedeniyle çoğumuzun beslenme planına eklediği avokadoyu saklamanın pratik bir yolu var. Yarım avokadoyu doğranmış soğanla beraber tutarsanız bir ya da iki gün boyunca yeşil kalmasını sağlayabilirsiniz. Soğanın içerdiği sülfür oksidasyonu engeller.
« ÖNCEKİ YAZILAR
SONRAKİ YAZILAR »

Hiç yorum yok

Yorum Gönder