Son Yazılar

23 Eylül 2017 Cumartesi

Cambridge Üniversitesi yapay zeka geliştirdi
- İNTERNET GÜNLÜĞÜ yazdı. 0

Cambridge Üniversitesi’nden araştırmacılar, koyundaki yüz ifadelerini okuyarak koyunun ne değin acı çektiğini ölçebilen bir suni zeka algoritması geliştirdi.
Geliştirilen sistem; hayvancılıkta acı veren durumları erken tespit etmede işe yarayabileceği gibi, ileride insan yüzündeki duyguları okuyabilecek yapay zekaların da habercisi olabilir.
Bugünün popüler yapay akıl androidlerinden biri, MARVEL’in “S.H.I.E.L.D Ajanları” televizyon dizisinden geliyor. Aranızdan son sezonu izlemiş olan varsa şu başlıca dek ya ADA’yı seviyor, veya ADA’dan korkuyordur. Bu gerçek dışı yapay akıl karakterinin en ilginç yanı, insanların duygularını okuyabilmesidir. Cambridge Üniversitesi’ndeki araştırmacılar doğruca suni zekanın bu yeteneği, yakın zamanda bilim kurgu dizilerinden reel hayata geçiş yapabilir.
Böylesi bir sistemi için birincil adım, algoritmayı daha basit yüz ifadeleri ile yalnız muhakkak bir duygu üstüne eğitmektir. Bu amaçla Cambridge ekibi, koyunun acı içinde olup olmadığını anlamaya yarayan bir alet öğrenmesi algoritması ilerletti. Araştırmalarını da IEEE Milletlerarası Otomatik Yüz ve Jest Tanıma Konferansı’nda sundu.

Takım, geliştirdiği sisteme (SPFES) acı çeken koyunun yüzündeki 5 öbür özelliğin nasıl tanımlandığını öğretti.  Bunun için 500 koyun fotoğrafı taşıyan bir data seti kullanıldı. Bir sonraki aşamada, algoritma acının şiddetini göstermek için bu özellikleri 1’den 10’a giden bir ölçekte sıraladı. Birincil testler SPFES’in acı seviyesini % 80 doğruluk payı ile tahminleyebildiğini gösterdi.
SPFES, bu araştırmayı yürüten Cambridge Profesörü Peter Robinson’a tarafından yeni bir sıçrayış. Robinson çalışmayla ilgili olarak, “Bu alanda insanlarla yürütülmüş çok fazla çalışma var; hayvan yüzlerine ait çalışmaların birçok ise Darwin kadar yapılmıştı. Darwin, insanların ve çoğu hayvanın duygularını benzer davranışlarla gösterdiğini söylemişti; böylece biz de halk ve bizim hayvan yüzü çalışmamız arasında bir kesişim olabileceğini düşündük.” diyor.
Çalışmada bulunan Marwa Mahmoud ise, “Ilginç kısmı, acı çektiklerinde koyun ve insan yüzlerindeki aksiyonlar arasında keskin bir analoji olması.” biçiminde belirtiyor.
Bir sonraki aşamada, takım SPFES’e hareket eden görsellerden koyunun yüz ifadelerini nasıl okuyabileceğini öğretmeyi umuyor. bununla beraber, sistemin koyunun direkt kameraya bakmadığı durumlarda çalışmayı öğrenmesini bekliyor. Algoritma süratli çare gerektiren ve acı veren durumların erken tespitinin yapılmasını kolaylaştırarak hayvanların hayat kalitesini arttırabilir.
Gelecekteki çalışmalar ise, doğal ve yapay zeka arasındaki çizgiyi bulanıklaştırarak insan duygularını içten bir şekilde tanıyan ve bu duygulara karşılık verebilen sistemlerin geliştirilmesini sağlayabilir.
Kaynak
https://futurism.com/researchers-have-created-an-ai-that-could-read-and-react-to-emotions/

« ÖNCEKİ YAZILAR
SONRAKİ YAZILAR »

Hiç yorum yok

Yorum Gönder