Son Yazılar

15 Eylül 2017 Cuma

Dijital içerik oluşturma ve uzaktan eğitim
- İNTERNET GÜNLÜĞÜ yazdı. 0



DİJİTAL İÇERİK OLUŞTURMA VE UZAKTAN EĞİTİM

           Eğitimde teknolojinin yoğun olarak kullanıldığı bir dönemdeyiz. Tüm ders kitapları elektronik ortama taşınarak Z kitap adı altında akıllı tahtalarda kullanıma sunuluyor. Biz eğitimciler de artık kaynak alırken kitapların akıllı tahta kullanımına uygun olup olmadığına dikkat etmeye başladık. Bu yazımda siz değerli okurlarıma hazır kaynak kullanmak yerine kendi kaynaklarınızı oluşturarak nasıl ders içeriği oluşturabileceğinizi anlatmak istiyorum.Bir çok eğitimci arkadaşımız farklı yazılımlar kullanıyor olabilir. Ben size kendi kullandığım yazılımlardan ve alternatiflerinden bahsedeyim.

Görüntü Yakalama Programları

1-      PDF olarak açtığım bir kitabın ( bunun için Acrobat Reader Kullanıyorum) belli bir kısmını
almak için birkaç alternatif var. Paint, Print Screen vb. gibi ancak görüntüyü doğrudan düzenleme yapacağınız programın içine atmak işlem kolaylığı sağlayacaktır.
Bu nedenle ben son zamanlarda WORD programının son versiyonundaki Ekle butonun altında bulunan Ekran görüntüsü kısmını kullanmaya başladım. Oldukça kolay olan bir kullanım. Ekran görüntüsü kısmına tıkladığınızda açılan pencerede ekran kırpma kısmına tıklayıp istediğiniz bölümü WORD programı içerisine atabiliyorsunuz.

2-      Eğer ders içeriklerimi slaytlar şeklinde oluşturacaksam o zaman mimio studio adındaki yazılımı kullanıyorum. Bu yazılımı kullanabilmek için web sitesinden üye olup programın trial versiyonunu indirebilirsiniz. Trial versiyonu zaman kısıtlamalı değil istediğiniz sürece kullanabilirsiniz.  Programı bilgisayarınıza kurduğunuz zaman size ana sayfa görüntüsü slayt hazırlayabileceğiniz şekilde gelecektir. Yine ekran kırpma butonunu kullanarak PDF kaynağınızdaki istediğiniz soruları veya açıklama kısmını alabilirsiniz. Her ekran kırpma işleminden sonra yeni sayfa açarak sınırsız görüntü yakalayabilirsiniz. Daha sonra isterseniz .pdf isterseniz desteklediği birçok formatta kaydedebilirsiniz.

Youtube ders videosu hazırlama

Bu bölümde hazırladığımız ders içeriklerinden videolu ders anlatımı nasıl yapılır ona değineyim.

      1-      Öncelikle youtube aboneliğinizin olduğunu varsayıyorum. Eğer yoksa gmail hesabınızla buradan üye olabilirsiniz. Youtube de kendimize kanal oluşturduktan sonra gelelim ders hazırlamaya.

      2-      Şimdi bize bir video kayıt programı lazım. Bunun için ben Camtasia kullanıyorum. Camtasia progamını açınca sayfanın alt tarafında size record kısmının olduğu bir bölüm gelir. Daha sonra önceden hazırladığımız ve pdf olarak kaydettiğimiz belgemizi açıyoruz. Record bölümü aşağıda duruyor. Oradan seçim yapma kısmına girerek belgemizdeki ne kadarlık bir bölümü kayıt altına alacaksak orayı işaretliyor ve record tuşuna basarak kaydı başlatıyoruz. Şunu da belirteyim eğer dökümanınızın üzerine yazı yazıp soru çözümü falan yapacaksanız grafik tablet kullanmanız gerekir.

     3-      Dersi bitirdiğinizde yaptığınız kaydı .mpeg veya .avi gibi farklı formatlarda kaydedip youtube kanalınıza yükleyebilirsiniz.

    4-      Diyelim ki işlemi daha da basitleştirmek isterseniz dökümanınızın bir çıktısını yazıcınızdan alıp kalem ile üzerine yazarken cep telefonu veya video kamera ile kayıt altına alıp yine youtube kanalınıza yükleyebilirsiniz. Örnek Dersler



Ders içerikleri ile uzaktan eğitim vermek

1-      Hazırladığım ders içerikleri öğrencilerime uzaktan eğitim verme şansım oldu. Bunu yaparken içeriklerimi hazırlayıp PERCULUS adındaki uzaktan eğitim yazılımını kullandım.Dökümanınızı sisteme yükleyip bir grafik tablet ile öğrencilerinize sınıf ortamı oluşturup dersinizi anlatabilirsiniz.

      2-     Yine bir başka uzaktan eğitim yazılımı olan wizıq programını kullandım. Ancak bu programın Türkçe dil desteği olmadı için çok sağlıklı bulmadım.
    
      3-    Uzaktan eğitim vermek için Adobe Connect, Vedubox, İdol Yazılım gibi birçok alternatif mevcut. Ancak ben bunların içerisinde hem kullanılışlık hem de fiyat konusunda PERCULUS kullanmayı tercih ediyorum.



Yukarıda ki bilgiler ışığında siz değerli meslektaşlarıma bir nebze yardımcı olabilseydim ne mutlu. Kafanıza takılan kısımları yorum kısmından yazarsanız yardımcı olmaya çalışırım.
« ÖNCEKİ YAZILAR
SONRAKİ YAZILAR »

Hiç yorum yok

Yorum Gönder