Yale Üniversitesi’nde, 50 yaş ve üzerinde 3,635 kişi ile yapılan çalışmaya göre; yalnızca haftada 3.5 saatlik okuma süresi farklı bile uzun yaşamaya yatkınlık üzerinde etkili. Yapılan çalışmaya göre, kitap okuma alışkanlığı olanlar, kitap okumayanlara göre ortalama 2 yıl daha fazla yaşıyorlar.
Bu çalışma, uzun yaşama ve okuma alışkanlığı arasındaki bağı ve okumanın zihni aktif ve sağlıklı olmasına yardımcı olduğunu göstermektedir.
Önceki yıllarda yapılan çalışmalarda da roman okumanın beynin dil becerileri ile ilgili kısmını uyardığı ve güçlendirdiği kanıtlanmıştı.
Ayrıca kurgu eserleri okumanın, empati yeteneğini artırdığı, insan ilişkilerini daha sağlamlaştırdığı ve kişileri daha mutlu ettiği yapılan çalışmalarla ispatlanmıştır.
Bu olumlu etkiler dergi ve gazete okuyan kişilerden ziyade kitap okuyan kişilerde daha fazla görülmektedir.
Araştırmacılar, kurgu yada gerçek roman okuyan bireyler arasındaki fark ve e-kitap yada geleneksel kitap okuyan bireyler arasındaki fark üzerinde çalışmaktalar.
Daha önceki yıllarda yapılan çalışmalarda; okuma alışkanlığının beyin aktivitelerinin korunması üzerinde pozitif etkilerinin olduğu ve bunama riskini azalttığı ortaya çıkmıştır. Buna ek olarak, okumanın stres seviyesini azalttığı da görülmektedir.
Kitap okumanın uzun yaşama üzerine olan net etkisinin kanıtlanması yıllar alacak olsa da; kitap okumaya vakit ayırmanın herhangi bir zararının olmadığı kesin.
Kaynak
http://www.sciencealert.com/spending-more-time-reading-could-help-you-live-longer-suggests-a-new-study
Hiç yorum yok
Yorum Gönder