Öbür illerde görev yapan öğretmenlerin hizmet puanlarındaki farklılığa yönelik bir soru üstüne Müsteşar Yusuf Tekin, Bakanlığın coğrafi data sistemindeki bilgileri revize edecek bir egzersiz yürüttüklerine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Tüm okullarımızı, içinde bulunduğu sosyo kültürel koşullar, coğrafi şartlar, emniyet koşulları, fiziksel imkanlar üzerinden değerlendirip bir notlandırma sistemi yapacağız. Türkiye'deki 70 bine yakın kurumumuzun tamamı, 200'e yakın bir gösterge üzerinden notlandırılacak. Bu notlandırma konusunda her bir okulumuzun koşulu değerlendirilecek ve öğretmenlerimiz de bu anlamda bu okulun puanları üzerinden hesap edilen, ona endekslenen bir puanlama sistemine sahip olacak. Bu haksızlık de o şekilde giderilmiş olacak."
2009 yılında MEB tarafindan yayınlanan bir yazı ile o sene yapılması gereken resen gerekli hizmet atamaları bir yıl ertelenmişti. Biz memurlar.net olarak bu yazı üstüne ve 10 yılda bir zorunlu hizmet affı geldiğini de dikkate alarak zorunlu hizmet affı getirileceğini idda eden bir yazı kaleme almıştık.
ve 2010 yılındaki mevzuat değişikliği üstüne bakanlık ilçe bazlı gerekli hizmet bölgesi uygulamasından vazgeçerek okul bazlı zorunlu hizmet uygulamasına geçmiş ve benzer yönetmelikle 2010 dan önce göreve başlayan öğretmenlere zorunlu hizmet affı getirmişti.
Yukarıda yer verdigimiz Müsteşar Yusuf Tekin'in açklamalarında bulunan Bakanlıkça yapılan yeni çalışmalarda;
Coğrafi veri sistemindeki bilgilerin revize edilecek olması,
Okulların, içinde bulunduğu sosyo kültürel koşullar, coğrafi koşullar, emniyet koşulları, maddesel imkanlarin her yerde degerlendirilmesi,
Buna tarafından okullarda yeni bir notlandırma sistemine geçilecek olması,
Türkiye'deki 70 bine yakın okullun/kurumun tamamının, 200'e yakın bir gösterge üzerinden notlandırılacak olması,
MEB'in yeni bir zorunlu hizmet sistemine vermek için hazırlık yaptığını göstermektedir.
Yeni bir zorunlu hizmet sistemi ise yeni bir yönetmelikle mümkündür. Yeni mevzuat yayınlandiginda ise eski sisteme ast olarak gerekli hizmet görevini yapmakta olanlar bu görevlerinden muaf olacaklardır.
Sorun şurdaki, bakanlık bir sürü tanımlama yapmakta bunun bazılarını gerçekleştirmekte hatta zamanından önce bile yapmaktadır ama bazı direktifler ise bakanlığın tozu arşivlerinde beklemektedir.
Mesela Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün, 18.12.2012 tarih ve 229642 sayılı yazılarında, "Tahsis tanımları" konusuna değinilmiş. Cevabi yazıda; "Strateji Geliştirme Başkanlığı kadar yürütülen Milli Eğitim Bakanlığı; merkez, taşra ve yurtdışı birimlerinde iç yoklama sisteminin kurulması çalışmaları kapsamında Ulusal Cereyan Bakanlığının işlem hiyerarşisi belirlenmiş olup idari ve finansal iş süreçlerinin haritalandırılmasının ardındaki Milli Eğitim Bakanlığının meslek süreçleri bir kitapta toplanacağı belirtilmiştir.
Arkasında yapılacak olan iş etüdü, iş analizi, meslek gerekleri ve nitelikleri ile tahsis tanımları çalışmalarına başlanacaktıri Halihazırda Ulusal Eğitim Bakanlığı merkez teşkilatında bulunan 72 adet kadro unvanının tayin tanımları kroki olarak üretilmiş incelemeler devam ermektedir.
Bütün bu çalışmalar bir iş paketi halinde 2013 yılının birincil altı ayının sonunda tamamlanması planlanmaktadır." açıklamasına yer verilmişti.
Ama "2013 yılının birincil altı ayının sonunda tamamlanması" sözü bahşedilen "Görev tanımları" 2017 yılı Eylül ayı gelmesine karşılık kamuoyuna açıklanmamıştır.
Kısacası yukarıda yer verilen Yusuf Tekin'in açıklamalarındaki işlemler Bakanlıkça gerceklestirilirse zorunlu hizmet affı gelecek, kusur gerekli hizmet bölgelerindeki öğretmenlere gerekli hizmet tazminatı bile gelecektir.
Hiç yorum yok
Yorum Gönder